Frion

Wat is Frion?

Frion is een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking.

Het doel!

Frion stelt zich tot doel dat mensen met een verstandelijke beperking zich zo optimaal mogelijk kunnen ontplooien naar eigen wens, waarbij gekeken wordt naar de wensen en de mogelijkheden.
Daarnaast proberen we door vaardigheden te ontwikkelen en te trainen de zelfstandigheid en eigen waarde te vergroten. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de sociale vaardigheden en het leren samenwerken met collega’s en andere disciplines. Hierbij moet je denken aan PEC Zwolle, Supportersclub PEC Zwolle, WEZO, Equipe etc. Samenwerking met anderen is een must en biedt de cliënten van Frion de kans om maatschappelijk betrokken te zijn door middel van werk.

Stukje historie

Sinds 2004 werken er bij toen nog FC Zwolle cliënten van Frion. In het oude Oosterenk was dat op de maandag na een thuiswedstrijd. Sinds het in gebruik nemen van het nieuwe stadion is dit uitgegroeid tot 5 dagen in de week.

Wat doet Frion bij PEC Zwolle?

Inmiddels zijn de cliënten van Frion volledig geïntegreerd binnen PEC Zwolle, wat een geweldige ervaring is voor hen. Feit is dat er in en rond het stadion veel werk ligt. Zo zijn er cliënten die assisteren in het spelershome, de materiaalman(nen) assisteren en werkzaamheden verrichten voor de Supportersclub PEC Zwolle. Ook wordt er veel schoongemaakt in en rond het stadion. Zelfs het verrichten van kleine reparaties worden door hen uitgevoerd. Zo heeft iedereen zijn kwaliteiten. De mannen in het blauw zijn onmisbaar geworden en worden door PEC Zwolle en anderen inmiddels zeer gewaardeerd. Dat doet de cliënten goed maar ook de begeleider(s).
Daarnaast kunt u zich voorstellen dat werken bij PEC Zwolle de cliënt een bepaalde status geeft.
Want wat is er nu mooier om tegen familie en vrienden te kunnen zeggen: ‘ik ben fan en kijk alle wedstrijden, maar ik werk ook nog eens bij PEC Zwolle’.

Wat doet Frion bij de Supportersclub PEC Zwolle?

De cliënten gebruiken dagelijks het supporterscafé als thuisbasis. Op deze plek kunnen de cliënten eten, drinken maar ook af en toe ontspannen. Er werd vooral veel gebruik gemaakt van een verouderde spelcomputer. Deze had er de brui aangegeven, waardoor de cliënten niet meer konden spelen. Helaas voor de cliënten was er binnen Frion geen budget om een nieuwe of andere aan te schaffen. De Supportersclub PEC Zwolle hecht veel belang aan maatschappelijke projecten. Daarom is dit een project die door de Supportersclub PEC Zwolle geadopteerd is. Het bestuur van de Supportersclub PEC Zwolle heeft na het horen van de behoefte aan een nieuwe spelcomputer dan ook direct een geheel nieuwe en complete Playstation 3 gekocht, waardoor de cliënten weer vele uren plezierig kunnen spelen. De overhandiging van de nieuwe spelcomputer was erg leuk. De cliënten reageerden na een eerste volledige verbazing met een luid applaus.


Foto: Peter Boitelle

De Supportersclub PEC Zwolle is erg trots dat zij een steentje mag bijdragen aan dit maatschappelijke project en hoopt dan ook dat er in de toekomst voor deze cliënten, en eventueel nieuwe cliënten, bij PEC Zwolle een mooie toekomst ligt.